Александър Йорданов

...BLOGO, ERGO SUM!

  • Увеличете шрифта
  • Шрифт по подразбиране
  • Намалете шрифта
Начало >> вестник "ДЕМОКРАЦИЯ" - непубликувано >> СЪВЕТНИК НА ПУТИН ЗАПЛАШВА УКРАЙНА

СЪВЕТНИК НА ПУТИН ЗАПЛАШВА УКРАЙНА

39670

 Александър Боевой

Съветникът на руския президент Владимир Путин по икономическите въпроси Сергей Глазьев направи изявление, че след евентуалното влизане на Украйна в ЕС, тя ще „изчезне като обект на международното право“ и ще престане да бъде стратегически партньор за Русия. Аргументът за тази велика глупост, е че Украйна ще трябва да урегулира своите действия в сферата на търговията с ЕС. И задава въпрос: „Не разбираме защо Украйна доброволно отдава своя суверенитет на Брюксел, резигнирайки от сътрудничество с нас при преференциални условия.“   Според Глазьев това ще бъде „катастрофа за Украйна“. И допълва – „с всички сили искаме да избегнем това“.   

 

От своя страна първия вицепремиер на Русия Игор Шувалов категорично заявява, че евентуално членство на Украйна в ЕС е несъвместимо с членството в общия митнически съюз, който създават Русия, Беларус и Казахстан.

          Спомням се, че по същия арогантен начин преди десетина години високи руски функционери заплашваха по същия начин и България. И чертаеха катастрофични сценарии след приемането ни в Европейския съюз. А истината е, че както за тогава за България, така и сега за Украйна, най-вероятно още през ноември, ще бъдат премахнати митата за близо 99% от стоките в двустранната търговия на страната със страните членки на ЕС. И примката на руската зависимост постепенно ще се разхлабва докато един ден...Но за този ден ще има повод да говорим и друг път.  

 

 

 

 

 

 
Банер