Александър Йорданов

...BLOGO, ERGO SUM!

  • Увеличете шрифта
  • Шрифт по подразбиране
  • Намалете шрифта
:.: АЛЕКСАНДЪР ЙОРДАНОВ - BLOGO ERGO SUM :.:

ВАЖНО Е БЪЛГАРИЯ ДА СЕ СМЕЕ ПОСЛЕДНА

Въпрос: Като дипломат с опит в няколко държави как определяте днес отношението на съседите към България?

Отговор: Днес България има възможно най-добрите в своята история отношения със своите съседи. С Гърция и Румъния сме в един общ дом и се налага, заедно да почистваме, да подреждаме и дори заедно да изхвърляме боклука. И всеки ден да се поздравяваме с «добро утро». Дори и да се посдърпаме за нещо, то е пак «вътрешна» работа и лесно отминава. По сложно е с останалите съседи, защото някои от тях си я карат по старому. От друга страна искат да живеят в нашия дом. Но пък трябва да се научат да спазват изискванията за ред, добро поведение и чистота на отношенията. И да се откажат от стари навици и мераци.

 

Въпрос: Защо чак сега правителството поведе политика на "твърда ръка" към Скопие?

Отговор: Когато в дома ти се вмъква крадец, не може ръката ти да трепери. Нашите приятели от Скопие я подкараха съвсем през просото. Стигнаха дотам да сменят етническата и националната принадлежност дори на починалите. И пълнят всеки ден с ново съдържание старите вицове за себе си. Затова и ние, като един от домоуправителите в дома, им пишем предупредителни бележки. Може би късно се сетихме, но то е защото ги обичаме и ги желаем да живеят при нас, в нашия общ дом Европа. 
 

продължава>
 

„КОЙ ПОСТЪПВА ЧЕСТНО, НЕ ЖИВЕЕ ЛЕСНО“

12-18-А

Казал го е Радой Ралин и няма причина да не му вярвам. „Лесното“ живеене на някои политици днес, обяснява за какво са ползвали политиката. Но решиш ли да им припомниш как са докарали "лесното", рискуваш. Или както казваше Радой:

КОЙ ИЗЛЕЗЕ ПРАВ, НЕ ИЗЛИЗА ЗДРАВ.

 

 

продължава>
 

БЪЛГАРИЯ НЕ Е СЪПРУГА НА РУСИЯ

13 юни 2001 г., сряда

GAZETA INTERVU„България не е съпруга на Русия” – тези мои думи

постави като  заглавие вестник „Газета полска”

на интервюто, което публикува с мен на на 13 юни 2001 г.

В Полша съществува мнение ,,че България е съпруга на Русия,

а Сърбия е любовница". Затова и бе логично

да попитат българския посланик:

така ли е в действителност?

 

 

 

продължава>
 

ЗАКОНОНОДАТЕЛЯТ В ЛИТЕРАТУРАТА

Надежда Александрова

 

Снимка 1Тази година се навършват 130 години от рождението и 50 от смъртта на литературния критик Владимир Василев, както и 70 години от замлъкването на неговото сп.”Златорог”(1920-1943).

Владимир Василев e една от най-ярките творчески личности на България, литературен критик – истински законодател в националната литература. Във времето на комунизма той е отричан и заклеймяван като идеен враг, а написаното от него тенденциозно се премълчава. Особено в първите години след 9-ти септември 1944 г. писането срещу Василев има характер на най-злостни доноси и дава „паспорт“ за кариера в литературата и науката. Единственият успокоителен факт, е че писалите срещу Василев през тези години са доказани литературни некадърници. Когато Блага Димитрова и Йордан Василев го включиха в своята биографична книга за Елисавета Багряна, още с появата си тя предизвика огромен скандал и беше заклеймена в редакционни статии на водещите партийни и литературни издания.

 

продължава>
 

"ТИ КАКВО ПОЖЕРТВА, ЗА ДА ИМА И УТРЕ БЪЛГАРИЯ?"

миневТова са думи на Илия Минев! На този ден преди четиринадесет години

той напусна нашият свят. Пресели се там, където не го достига

омразата, клеветата, коварството – на „свои" и „чужди".


Илия Минев е един от най-достойните българи в историята

на Отечеството ни. Близо половината от живота си прекарва в

комунистическите затвори и лагери.

Не успяват да го прекършат и да сломят волята му за свобода.

продължава>
 


Страница 1 от 31
Банер