Александър Йорданов

...BLOGO, ERGO SUM!

  • Увеличете шрифта
  • Шрифт по подразбиране
  • Намалете шрифта
Начало >> Издателство "Век 21 прес"
Век 21 прес

УНИКАЛНА ПОРЕДИЦА!

УНИКАЛНА ПОРЕДИЦА!

TR1TR2Алманаси-албуми, в които чрез  текст и великолепна фотография преоткривате историята, забележителностите, съвременното икономическо и социално състояние,  културата, образованието и спорта в отделните столични райони.

Вторият  Алманах-албум представя  ТРИАДИЦА –  име древно, настояще – модерно.  Научавате невероятни истории и виждате по друг начин  булевард „Витоша”, улица „Солунска”,  Съдебната палата, НДК, Южният парк, Мемориалът на жертвите на комунизма и още,  и още от историята и днешният ден на вечната Триадица. И кварталите: Иван Вазов, Гоце Делчев, Манастирски ливади, Кръстова вада.  Оживява паметта за събития и  личности, характерни места и съдби.

Представително луксозно издание - цветно, с твърди корици, формат А4.

НАИСТИНА УНИКАЛНА ПОРЕДИЦА! КУПИ СЕГА!

 

УНИКАЛНА ПОРЕДИЦА!

GA1GR2УНИКАЛНА ПОРЕДИЦА!

 

Алманаси-албуми, в които чрез текст и великолепна фотография преоткривате историята, забележителностите, съвременното икономическо и социално състояние,  културата, образованието и спорта в отделните столични райони.

Първият Алманах-албум представя ЗЕЛЕНИЯТ РАЙОН на София – това е район "Витоша". Оживяват потайностите и красотите на Бояна, Драгалевци, Симеоново, Павлово и Бъкстон.  Оживява паметта за събития и  личности, характерни места и съдби.

Представително луксозно издание - цветно, с твърди корици, формат А4. 

НАИСТИНА УНИКАЛНА ПОРЕДИЦА! КУПИ СЕГА! 

 

 

НОВИ КНИГИ

 САМОТЕН И ДОСТОЕН. Проф. д-р  Константин Гълъбов - живот, творчество, идеи. С., 2012 г.

 

Prob 1eДоц. д-р  Елка Трайкова: Монографията на Александър Йорданов е първото систематично, задълбочено и пълно изследване   на живота, творчеството и идеите на идеолога на  литературния кръг "Стрелец"  и създател на Катедрата по немска филология в България. В нея константин Гълъбов е представен като оригинален литературен критик, културолог, народопсихолог, есеист, писател и учен.

 Проф. дфн Елка Константинова: Изследването разкрива нови и непознати до днес факти, и дава оригинално тълкуване на възгледите на Константин Гълъбов. То представлява безспорен принос за попълване на белите петна в нашата културна и историческа памет.

Авторът: Още в началото на ХХ век Константин Гълъбов е изложил убедително идеята, че постигането на европейското трябва да ни води като народ и към преоткриване и ново осмисляне на магията на родното. Това послание и днес е актуално и самотно.

 

BLOGO, ERGO SUM! (Позиция. От извора. Полски дни. В Македония. Друг свят) С.,2012 г.

 

        Blogo-ES 1 Книгата съдържа анализи и наблюдения върху българския политически живот, както и спомени на автора от дипломатическите му мисии като посланик във Варшава и Скопие. Богато илюстрирана, тя е написана в оригинален стил – като блог, в който различните жанрове: интервюта, дневник, публицистични статии, мемоари, полемични текстове, политически потрети, са в органично единство и създават общо смислово пространство. Книгата хвърля светлина върху малко известни страници от политическия живот през последните двадесет години и представя ключови събития и личности. В дипломатическите страници читателят ще се срещне с оригинални личности от света на полската политика, култура, духовен живот и ще проследи документално хрониката на „една трагедия“. Ще открие непознати страни от историята и съвременното състояние на българо-македонските отношения. Същевременно, оставайки верен на интереса си към проблемите на литературата, и в тази своя книга авторът отделя страници за български поети, писатели, учени. Затова и за него тя е „като подпис във времето, следа, по която изтеглям и нишката на моя живот.“

 

ВРЕМЕ ЗА ОПОЗИЦИЯ (Време за опозиция. Жива памет. Отговори. На точен адрес) С., 2008 г.

 

             Книгата събира наблюденията на автора върху важни проблеми на българския обществен и политически живот след 2005 година. Предмет на анализ са успехите и пораженията в българската политика, влиянието на народопсихологията върху политическите действия, възприемането на промените и тяхното отражение върху хората във времето на „прехода“. Сам авторът споделя: „Тази книга представя мои позиции по актуални политически и обществени въпроси.Това е моята истина за събития, личности, проблеми. И своеобразна изповед. Съчетава актуалната публицистична реакция с политическия мемоар. Провокира, но дава отговори и търси точен адрес“.

 

ДНЕС Е ХУБАВ ДЕН! С., 2008 г.

 

Това е книга с избрани фрагменти, сентенции и афоризми, които авторът на крилатата фраза за „хубавите дни за българската демокрация“ е написал в други свои книги или е произнесъл в публични и парламентарни речи. Те са тематично обединени около проблемите на политиката и политиците, свободата и словото, културата и творчеството, демокрацията и гражданското общество, животът, парламентът и властта, историческата съдба на българския народ. В последната част „Pro domo sua” авторът ще напише: „Ще минат години и за съжаление традиционната българска забрава ще е покрила нашето време. Кои бяхме ние? Какво искахме от живота? Защо всъщност тръгнахме да разрушим един свят. И дали наистина съградихме друг и по-добър? Аз не знам, какво ще кажат тези, които идват след нас. Но вярвам, че ние проправихме пътя на доброто, на демокрацията. Годините ще ни отдалечават от началото. И ще ни приближават към съда на времето. Спокойно заставам пред този съд. Вярвам, че присъдата ще бъде оправдателна.“

 

ДА НАРУШИМ СЦЕНАРИЯ! ( Надеждата срещу безвремието – 1988-1993 г. Жива памет – 1994-1998. Светлини и сенки. Монолог. До отвъд ) С., 2006 г.

 

Книгата представлява жив и автентичен разказ за светлите и тъмните страни на българския преход към демокрация. Като участник в много характерни събития и моменти от новата ни история, авторът успешно съчетава лично преживяното и написаното от него в този период с осмислянето му от дистанцията на времето. Дава своя отговор на въпроса за „сценария“ и „сценаристите“ на прехода, разбулва някои от неговите тайни, включително и болния проблем с разкриването на досиетата на бившата Държавна сигурност. В мемоарните страници отвежда читателя и в далечни земи. Но не остава чужд на проблемите на културата, на духовността. Може би, за да ни подскаже, че негово величество Сценарият на прехода може да бъде нарушен, ако се обърнем с лице към великото послание на своите големи исторически личности. В предговор към книгата авторът изповядва: „Читателят може би ще остане изненадан, защото заедно с чисто политически и дори „партийни” текстове в книгата ще срещне това, което съм говорил публично за някои от най-светлите личности на България. Мисля, че те са огледалото, в което ние, днешните хора и политици, винаги трябва да се оглеждаме. Това, дори и да не промени нашите възгледи и позиции, би ни направило по-добри, по-мъдри и по-скромни. Нещо, от което днешният наш политически живот има нужда. Пък и доказва, че за мен политиката е нещо по-различно от партийните борби и интригантства, от неизбежните „жертви” по пътя на кариерата.“

 

 

ЗАВРЪЩАНЕ . (Конфликти. В кръга на модерното. В лабиринта на лявото.Полемики ) С., 2006 г.

 

            Книгата включва изследвания върху различни проблеми на българската литература. В първата част – „Конфликти“ се прави оригинален прочит на „конфликта“ между Алеко Константинов и неговия популярен герой, както и на литературния спор между Иван Вазов и Петко Р. Славейков. Втората част – „В кръга на модерното“ съдържа анализ на различни аспекти от творчеството на П. П. Славейков, П. К. Яворов, Н. Лилиев, Ем. Попдимитров, Н. Райнов, Й. Йовков, А. Каралийчев, Д. Габе, Е. Багряна, а така също поглед към постмодерната българска лирика, в контекста на познатата идея на автора за своечуждия „работен принцип“ в националната ни литература. Третата част на книгата – „В лабиринта на лявото“ обект на анализ и на нов прочит са явления и процеси, както и поети и писатели, които имат сложна и противоречива съдба в „лявото пространство“ на литературата – Хр. Смирненски, Н. Хрелков, Н. Вапцаров , както и такива, които попадат „случайно“ в тази орбита – Д. Пантелеев, Сл. Красински. В последната част – „Полемики“ са включени полемични текстове, свързани с лични литературнокритически преживелици, с дискусионни проблеми по въпросите на историята и бъдещето на поезията, както и едно оригинално поглеждане към „тайната“ тема – „образът на Сталин в българската поезия“, когато български поети са готови да превърнат България в „негов паметник“. Затова и с основание авторът ще сподели в увода към книгата, че „Завръщане“ е моят разговор с българската литература. И моето завръщане при нея“. И с неприкрита тъга ще констатира: „Разбрах, че имам две биографии – литературоведска и политическа. Откритието е поразително. То ме прави своечужд. Не мога нито да разделя тези две биографии, нито да ги примиря.“

 

 

 

Издателство „Век 21-прес“ разполага с ограничен брой от тези заглавия, които могат да бъдат закупени на преференциални цени от офиса на издателството.

За контакти: е-mail: Е-мейл адресът e защитен от спам ботове. ; тел.: + 359 2 8650263.

 

 

 

 

 

 

 


Банер

Вход