Александър Йорданов

...BLOGO, ERGO SUM!

  • Увеличете шрифта
  • Шрифт по подразбиране
  • Намалете шрифта
Начало >> вестник "ДЕМОКРАЦИЯ" публикувано >> БЪЛГАРСКАТА ПЕСЕН НА КОЗАТА

БЪЛГАРСКАТА ПЕСЕН НА КОЗАТА

Д-р Георги Чалдъков

Медицински университет, Варна

13-08-01 А

 За разлика от внезапния демоцид с мъчения и разстрели по време на комунизма, в демократична България се осъществява хроничен демоцид с бедност, неграмотност и нездравословен начин на живот, водещи до болести и ранна смърт на демоса.

Намаляването на българите с около 1.5 милиона през изминалите 20 години е резултат на голямата смъртност, ниската раждаемост и високата емиграция. Като се прибави и високата ражда­емост при циганите, тревогата се увеличава, защото България може в следващите 30-40 години да бъде minority majority nation - нация, в която малцинството става мнозинство.

 

           По това ще си приличаме със САЩ, но не съвсем – там политиката и съответно културата на демографските процеси е значимо по-различна от нашата. Ще успее ли Фондацията „Българска памет”, подкрепяна от „Глобалната инициатива” на Бил Клинтън (Clinton Global Initiative), да помогне на българската демография?

По даннни на Световната здравна организиция българите сме на първите места в света по смъртност от ин­султи, инфаркти и рак.

13-08-01 Б      От тези и други болести според статистика на Националния център по обществено здраве и анализи през 2011 г. са умряли 108 258 българи – един голям български град! През същата година обаче са родени значително по-малко деца - 70 846. Предизвиканият естествен спад е 37 412 българи.

Като раз­делим 108 258 на 365, се получава 296 – толкова много хора умират всеки ден в България! Спрямо природните бедствия, това означава, че всекидневно се късат стените на 29 язовира (10 бяха жертвите от навод­нението в село Бисер) - българската песен на козата*, най-тревожната математика, която депутати, правителства и президенти трябва спешно и дългосрочно да решават, за да не настъпи най-ужасното – политиците - българоубийци, България без българи!

 

_________________________________________________________________

* Трагедия, от гръцки tragoidia (tragos – коза, aeidein - пея).

 

 

 

 

 

 

 

 
Банер