Александър Йорданов

...BLOGO, ERGO SUM!

  • Увеличете шрифта
  • Шрифт по подразбиране
  • Намалете шрифта
Начало >> вестник "ДЕМОКРАЦИЯ" публикувано >> БЕЗУМИЕТО „КУЛТ КЪМ ЛИЧНОСТТА“

БЕЗУМИЕТО „КУЛТ КЪМ ЛИЧНОСТТА“

Доц. Божидар Велев          

11-09-01 а Една от най-основните характеристики на комунистическата и

фашистката диктатури е безумният култ към личността на вожда.

С него изгрява слънцето, с него започва и завършва светът.

Той е велик вожд и учител, корифей във всички области и никога не греши.

Великите многогодишни култове бяха към Ленин и Сталин.

 

Но след като Никита Хрушчов изпраща другаря Сталин в забвение, в получилият се вакуум нахлува невиждано и нечувано боготворене на Владимир Илич. Съчиняваха се песни, кантати, опери, филми за „най-великия гений“ на човечеството. Без капчица свян се твърдеше: „Ленин е от живите по-жив!”. Нямаха чет разпространяваните плакати, снимки и бюстове, дълги редици се виеха край мавзолея му. В тогавашния Ленинград, на всички станции на метрото с огромни букви беше изписано: „Ленинградский ордена Ленина метрополитен имени Ленина!!!” (Да се чуди човек как „метрополитен” не е станал „ленинтен”!)

  И всички тези дитирамби бяха за един полуинтелигентен човек, садист, продал се на германския кайзер Велхелм ІІ и изпрат1578734675 fa8411c84dен от него в пломбиран вагон, за да подкопава устоите на отечеството си, като за целта е бил снабден с германско злато. Това е шокиращ факт. За моралния лик на великия вожд може да се съди по някои известни негови откровения:

  • Аз плюя на Русия, защото съм болшевик! (1916 г.);
  • Интелигенцията не е цвета на нацията, е лайно! (1917 г.);
  • Може 90 % от населението на Русия да загине, но останалите ще доживеят до световната революция! (около 1920 г.)
  • „Да се унищожат 4 хиляди врагове на народа!“ (1918 г.).
  • При комунизма със злато ще бъдат облицовани обществените тоалетни! (гениално!)

Комунизмът е съветска власт плюс електрификация на цялата страна (А който не знае, какво е електрификация, моля – това е комунизъм, минус съветска власт. )

Ленин е създател на първите в света съвременни концлагери (Соловки, Колима). Той и болшевишката му партия идват на власт чрез един по чудо осъществен преврат, след като са били далеч не най-голямата партия. Впрочем, този всеизвестен преврат, първите 10 години се е наричал „въоръжено въстание”, след това пораства до „революция”, а след Втората световна война вече е „Велика октомврийска социалистическа революция“.

Многобройните трудове на Ленин се отнасят към конкретния политически момент и днес нямат стойност. „Философските“ му трудове са посредствени плагиатства. Затова, колко е бил заблуден, свидетелства отрицателното му отношение към „буржоазната” теория на относителността на великия Айнщайн.

tumblr mf1sc0gOO51rt4v3ho1 500Йосиф Сталин е извършил много по-големи престъпления и своеволия срещу народа си, но за почти шест пъти по-дълъг период на властване. Съществената разлика е, че Ленин само е рушил, докато Сталин е изградил една мощна държава – върху костите на милионите безименни лагерници. Ленин не е унищожавал своето обкръжение (известна е само конфронтацията му с Троцки), докато другарят Сталин не е подбирал обектите за унищожение от всички нива на властта. По време на „големите процеси” почти всички най-видни комунистически величия са обвинени в шпионаж най-малко на две вражески разузнавания, за убийци и вредители. Цивилни и военни ръководители са безпощадно унищожени, и дори съпругите на най-близките му сътрудници Молотов и Калинин, са държани в заточение!  

 

Колкото са еднакви деянията на големите комунистически диктатори по света, толкова еднаква е и съдбата им.

 

В СССР всеки следващ вожд обвинява предшественика си, че е виновник за всички злини, с които той сега трябва да „воюва“. Никита Хрушчов стъпква в калта Сталин, като въвежда знаменития термин „култ към личността”. Леонид Брежнев обвинява Хрушчов във „волунтаризъм” и некомпетентност. После Андропов, Черненко и Горбачов хвърлят на Брежнев цялата вина за изоставането от Запада, като наричат управлението му „период на застоя”. Единствено азиатският хитрец Сталин прикрива злодействата си зад призрака на Ленин. Поради изкуствено създадения ореол около него, е трябвало да приема посмъртното му лидерско положение в комунистическата йерархия.

MaoМао Дзе Дун беше изпратен като божество. Фидел Кастро се радва на заслужена пенсия, след като подари трона на брат си. В КНДР Ким Ир Сен и сина му Ким Чен Ир и до днес се почитат като богове - „от живите по-живи”. Камбоджанският палач Пол Пот изчезна завинаги в джунглата. А Николае Чаушеску беше застрелян като куче на снега от неговите верни сътрудници. Приживе Йосип Броз Тито беше велик вожд и в Югославия пееха: „Друже Тито, в тебе се кълнеме“, а македонците добавяха – „Тито е наш и ние сме Титови“ . У нас пък пеехме: „Към победа днес ни водят: Сталин, Тито, Димитров”. Но след като Сталин се скара с Тито, „дружето“ се превърна в свиня, окичена с медали, убиец и подпалвач на „нови войни“. Мъчителният преход от комунистическа диктатура към демокрация беше осъществен след драматични събития и кръвопролития в Литва и Грузия, в самата Русия. Лидери по това време бяха Михаил Горбачов и Борис Елцин. По-късно Горбачов, който съдейства за разпадането на Съветския съюз, бе представен като американски агент, макар да е дългогодишен, както и Елцин, функционер на комунистическата партия.

              Интересен факт е, че провалът на много от комунистическите лидери се дължи на техни близки родственици. Хрушчов си пати от дъщеря си и зет си Аджубей. Брежнев беше посрамен от дъщеря си Галина и зетя Чурбанов, които се оказаха криминални престъпници. Горбачов беше осмиван заради капризите и разточителността на жена си Раиса. Елцин също загуби от имиджа си заради амбициозната си дъщеря Татяна Дяченко. Тодор Живков понесе маса подигравки заради децата си – амбициозната Людмила и безделника Владко.

„Нашите“ вождове

 

Тодор Живков и Георги Димитров          Комунистическа България имаше трима вождове. През 1947 година, след като бяха избити хиляди „врагове на народната власт“ и бе изгонено царското семейство, с парашут от Москва спуснаха първия - Георги Димитров. Той като Генерален секретар на Коментерна успява да изпрати в лагерите на смъртта мнозина свои сънародници, между които и двамата си съратници в „подпалването на Райхстага“ Танев и Попов. Подготвя и продаването на независимостта на България на Югославската федерация. Осъществява погром на политическата опозиция. Но алкохолизмът и Сталин не му позволяват дълго царуване и му помагат да отиде в ада.   За да бъде абсурда пълен не го погребаха веднага, а го балсамираха и изопнаха в центъра на София. За кратко вожд стана Васил Коларов, а през 1950 година на трона се покатери Вълко Червенков. Неговото управление ще се помни със страшните репресии срещу всеки, който мисли различно от вожда. През 1956 година „Червения вълк”, както го наричаше народът, бе свален с новия диктаторски хит „култ към личността”. Властта задълго пое Тодор Живков, който чак до 1989 г. ни водеше към „социализъма и комунизъма”. И ни вкара в тотална икономическа катастрофа.

 

 

 

 

 

 

 
Банер