Александър Йорданов

...BLOGO, ERGO SUM!

  • Увеличете шрифта
  • Шрифт по подразбиране
  • Намалете шрифта
Начало >> Дипломация >> Интервюта >> ВАЖНО Е БЪЛГАРИЯ ДА СЕ СМЕЕ ПОСЛЕДНА

ВАЖНО Е БЪЛГАРИЯ ДА СЕ СМЕЕ ПОСЛЕДНА

Въпрос: Като дипломат с опит в няколко държави как определяте днес отношението на съседите към България?

Отговор: Днес България има възможно най-добрите в своята история отношения със своите съседи. С Гърция и Румъния сме в един общ дом и се налага, заедно да почистваме, да подреждаме и дори заедно да изхвърляме боклука. И всеки ден да се поздравяваме с «добро утро». Дори и да се посдърпаме за нещо, то е пак «вътрешна» работа и лесно отминава. По сложно е с останалите съседи, защото някои от тях си я карат по старому. От друга страна искат да живеят в нашия дом. Но пък трябва да се научат да спазват изискванията за ред, добро поведение и чистота на отношенията. И да се откажат от стари навици и мераци.

 

Въпрос: Защо чак сега правителството поведе политика на "твърда ръка" към Скопие?

Отговор: Когато в дома ти се вмъква крадец, не може ръката ти да трепери. Нашите приятели от Скопие я подкараха съвсем през просото. Стигнаха дотам да сменят етническата и националната принадлежност дори на починалите. И пълнят всеки ден с ново съдържание старите вицове за себе си. Затова и ние, като един от домоуправителите в дома, им пишем предупредителни бележки. Може би късно се сетихме, но то е защото ги обичаме и ги желаем да живеят при нас, в нашия общ дом Европа. 
 

Въпрос: Вие сте убеден, че македонската държава краде и фалшифицира историята. Може ли да дадете примери?

Отговор: Някои политици и държавници си го позволяват. Така например, представят освобождението като окупация, а за истинската окупация се правят на разсеяни. Сменят заглавията на книги. Унищожават стенописи в църкви, в които се споменават българските им предци. Опитват се да внушат вина на целия български народ за изстъпленията на фашизма в Европа, забравяйки простата европейска истина, че няма виновни народи. Крадат и представят като свои писмени паметници на средновековната българска държава. Променят етническото самоопределение на нашите велики възрожденци. Дори старобългарския език и азбука, известни още като старославянски, започнаха да наричат старомакедонски език и азбука. На път са да ни накарат да повярваме, че Александър Македонски е говорил на български с любовника си. 
 
Въпрос: Продължават ли конфликтите между македонци и албанци?

Отговор: Според Конституцията Република Македония е мултиетническа държава. Но от момента, в който македонците се писаха, че съществуват от началото на света, албанците не им остават длъжници. Сетиха се, че са „наследници“ на древните илири. Като добавим и винаги „великите“ сърби, много древни народи се събраха на тясно пространство и рано или късно ще трябва или да се посместят. Посместването е добрият вариант. Раздялата е лошият. Ако ги вземем още сега в нашия европейски дом ще вдигнат голяма гюрюлтия и няма да може да се спи спокойно.

Въпрос: Страх от руско влияние ли е чутовният спор за АЕЦ "Белене"?

Отговор: Мен ме е страх, че при нашата и руската немарливост, една нова ядрена централа може да се окаже бомба със закъснител, която в един хубав ден да гръмне и да си отидем от живота. Ако руската техника беше добра, то улиците ни щяха да бъдат пълни с лади и москвичи. Меракът за нова ядрена централа прикрива друг мерак – за крадене на пари. Но да изложиш на затриване народа си срещу пари, че и да го заробиш сам да плаща, това вече се нарича престъпление. Поне в нашия европейски дом така му викаме.

Въпрос: Докога ще сме най-бедните в Европа?

Отговор: Докато народът иска така. Защото той избира управниците. Когато реши, че вече не иска да живее бедно – нека да ми се обади.

Въпрос: Претърпя ли някаква еволюция синята идея?

Отговор: Синята идея е идея за свобода и демокрация. Когато от нея започнаха да се шият партийни знамена и всеки бивш лидер на СДС стана шивач и на собствени партийни гащи, нормално е хората да мислят, че нещо става с идеята. Искам да ги успокоя. Идеята си е на мястото, но идеолозите твърде много еволюираха и станаха шивачи.

Въпрос: Как се стигна дотам, че движението не само да се разцепи, а и да се стопи?

Отговор: СДС бе национално движение за демокрация. Но когато се превърна в партия, при това си избра и командир, подобно на партизански отряд, народът взе да се съмнява в намеренията ни. Защото народът не искаше комунистите, но също така и не приема демократите да се държат като комунисти. Така командирът на отряда си направи след това друг отряд. Новият и старият отряд ту се събират, ту се разделят. И най-често караницата е все за тия пусти депутатски мандати.

Въпрос: Мартин Димитров е убеден, че не е допуснал грешки като председател на СДС. Чист като сълза се представи и предшественикът му Пламен Юруков...

Отговор: Е, точно това е «комунистическото», за което вече казах. Партията се стопява, а ръководителят й е сълза невинна и вода ненапита! В политиката печели този, който има силата да си признае грешките.

Въпрос: Бихте ли застанали начело на екип, който да възроди СДС?

Отговор: Някога СДС печелеше, защото показваше много и оригинални личности. И ясна програма – реформи и членство в ЕС и НАТО. СДС започна да губи, когато неговите председатели започнаха да се изживяват като незаменими лидери. И загубиха целта. Днес възраждането на СДС е възможно, ако съюзът посочи пътя за решаване на най-важния проблем на българите – проблемът за доходите и пенсиите. Защото без европейски доходи и пенсии няма европейска България. И защото бедни хора не правят силна държава. Аз мога да формирам екип, който да превърне в реалност новата цел. Но нямам мания за лидерство и съм готов да помогна на днешното ръководство, ако то тръгне по този път.

Въпрос: С кого може движението да се "кооперира" на предстоящите избори?

Отговор: Изборният закон не предполага «коопериране», освен ако партньорите не са лудо влюбени един в друг. Случаят с българските партии не е такъв и затова почти всички избягват към днешна дата да говорят за коалиране. Ако една партия няма силата да влезе сама в парламента, коалиционните комбинации само ще потвърдят поговорката за орташката кобила. Разбира се, вярна е и максимата за съединението, което прави силата. Но именно «съединението», а не орташкото коалиране. Така че който иска да се съедини със СДС е добре дошъл.

Въпрос: Защото двата профсъюза са беззъби?

Отговор: Не съм зъболекар. Забелязвам например, че политиците обичат да си присаждат нови зъби, че и цели ченета. Защо профсъюзите не го правят, не знам. Но им личи.


Въпрос: Защо недолюбвате Надежда Михайлова и Иван Костов? Наричаха Иван Костов "командира". Вие как го определяте днес? А какво остана зад фасадата "хубавото Наде"?

Отговор: Обичам и двамата точно толкова, колкото и те мен обичат. Защото дори и при политическите любови не може само едната страна да обича. Трябва взаимност. Не е важно как наричат Иван Костов. Важно е дали на него му харесва. Не съм забелязал да е схрускал някой журналист затова, че го нарича «командир». Надежда е като всяка жена след определена възраст – не знае какво иска. Ту се смее, ту плаче. И все ѝ се иска някаква близост. Не е лошо. Само че защо го прави на групи, не знам.

Въпрос: "Атака" громи вашите идеи, като ги нарича смешен плач. Вие как ще отвърнете на удара?

Отговор: Идва ми малко в повече да следя, какво говори «Атака». Те стрелят в много посоки, но все нахалос. Но между тях има и симпатяги. Тъй че, не им се сърдя.

Въпрос: Ако Кунева не е политик, а поредната политическа матрьошка, фасадата на поредното политическо менте, то каква е тя?

Отговор: Слабо я познавам. Но тя вече е сърбала от една паница със социалистите и не вярвам да ритне софрата.

Въпрос: Задават се избори, а с тях вероятно тайните и сценарни ходове на партии и политици. Разбулете някои от тях.

Отговор: Защо не. Подготвя се отстраняването на ГЕРБ от властта. Написан е вече сценария, според който нито ГЕРБ, нито БСП ще могат да съставят правителство след изборите. А президентът Плевнелиев вече умува на кого другиго ще даде мандат за съставяне на кабинет. Ако избере Кунева, като нищо социалистите ще я харесат. Пък и тя знае да кокетничи – по европейски. Тъй че, стягай се Българийо за промяна! Но като всеки сценарий и този може да бъде нарушен.

Въпрос: Отпразнувахте 60-та си годишнина с книга - "Blogo, Ergo Sum!" /Блогвам, следователно съществувам/. Твърдите, че това не са спомени, а горчиви истини за изгубени надежди и илюзии. Къде са най-големите лъжи?

Отговор:  В основното, в посоката и целта, СДС не е лъгало хората. Други бяха партиите, които мамеха. Но след като стана партия лидерите на СДС решиха, че са си свършили работа и е време да пооправят и себе си. И разбирането, че за демокрацията се работи безкористно и честно, се изроди в лъжа. А малки лъжливи игрички със сериозни последици имаше много. Опашата бе например лъжата, която изрече президентът д-р Желю Желев в края на август 1992 г. на Боянските ливади. Тогава той каза, че СДС е обявило война на всички. По-скоро беше обратното – всички ни бяха обявили война, че дори и собствения ни президент се накокошини срещу нас. Бая дебела беше и лъжата на един премиер, който щеше да ни «оправя» за 800 дни. Яко се лъже днес и за АЕЦ «Белене».

Въпрос: Кои са днешните задкулисни игри в политиката?

Отговор:  Е, намекнах вече. Подготовката на нова управляваща коалиция. Силното сплитане на икономически интереси без политически цвят.

Въпрос: Не се изказвате по религиозни въпроси, но какво е сега състоянието на българската църква?

Отговор: Църквата е загубила ролята си на духовен водач на нацията. Крета след събитията, а посланията й са объркани и неясни. Твърде много духовните пастири се интересуват от материалното. И това им личи.

Въпрос: Като ръководител на Департамент "Обществени и хуманитарни науки" в Европейския политехнически университет в Перник как оценявате подготовката на днешните студенти не само при вас, а и в останалите ВУЗ-ове?

Отговор: Има прекрасни, умни и природно талантливи деца. Но са объркани и без ценностни ориентири за живота и бъдещето си. Страхуват се от настоящето. И са склонни към неразумни постъпки. Но аз ги обичам и вярвам в тях.

Въпрос: На една снимка от Народното събрание беседвате с Константин Тренчев, а дебатът с интерес следи Георги Петров, на когото лепнаха нелицеприятен прякор. Кой изглежда смешно и неистински в сегашния парламент?

Отговор: Парламентът е такъв, какъвто го избира народът. Но е вярно и обратното – какъвто е парламентът, такъв е и народът.

Въпрос: Какво ви говори едно неофициално проучване, че Бойко Борисов бие по вицове Тато и Бай Ганьо?

Отговор:
Важно е да носи на вицове и да не се впряга. Навремето шушненето на вицове бе израз на страх. Днес е проява на илюзията за интелектуално превъзходство. Но и тогава и днес от вицове файда няма. Важно е България да се смее последна.

 

 

 

 
Банер