Александър Йорданов

...BLOGO, ERGO SUM!

  • Увеличете шрифта
  • Шрифт по подразбиране
  • Намалете шрифта
Начало

СВЯТ ДЕН!

S J.Pavel2Днешният ден е празничен и свят.

Папа Йоан Павел II бе канонизиран за Светец.  

Животът ме дари с щастието на 24 май 1993 г.

да се срещна с Негово Светейшество.

Той за мен не бе просто глава на Римокатолическата църква.

Йоан Павел II бе и съдържател на чудото.  Joan Pavel 2Чудото, което той оживи – да си отиде тиранската комунистическа система. И стана духовният пастир, който подкрепи борбата на полския народ  за свобода и демокрация и така вдъхна вяра и надежда на всички народи, че могат да отхвърлят примката на комунизма.  

Негово Светейшество говореше тихо, приглушено. Нарече България "добра земя". Остана приятно изненадан от подаръка – икона на Свети Георги и българското издание на неговата поезия в превод на Първан Стефанов.  Стана дума и за неговата енциклика, в която говори за необходимостта да се подпомогнат материално и духовно народите, които са отхвърлили комунизма. Думите му в нея са: "техните трудности да се облекчат от усилията на другите нации". Joan Pavel

При визитата си в България отправи послание към света: ние, българите, сме достойна част от европейската цивилизация, с принос за нейното създаване и развитие. В контекста на днешните великоруски амбиции, думите му тогава придобиват дълбок смисъл.  А те бяха:

"От България християнството премина в други територии, като достигна през съседна Румъния в старата Киевска Рус, разпростирайки се до Москва и останалите Източни области”.

Това е духовното признание и послание към нас, българите, на Свети Йоан Павел ІІ, който определи мисията на Св.св.Кирил и Методий и техните ученици като „велик принос в оформянето на общите християнски европейски корени". И подчерта българския принос за „полагане литературните основи на съответните национални езици" чрез превода и разпространението на Свещените книги.

Днес е Свят ден!

 
Банер