Александър Йорданов

...BLOGO, ERGO SUM!

  • Увеличете шрифта
  • Шрифт по подразбиране
  • Намалете шрифта
Начало >> Политика >> Размисли >> ВНИМАНИЕ: ВОЛЯТА ЗА БОРБА НА БЪЛГАРИТЕ ОТСЛАБВА

ВНИМАНИЕ: ВОЛЯТА ЗА БОРБА НА БЪЛГАРИТЕ ОТСЛАБВА

m12196990Под заглавие „Българите отново протестират. За по-добри няма шанс“ авторитетния полски ежедневник „Газета Виборча“ публикува анализ на Михал Кокот за протестите в София и шансовете за успех на протестиращите. Според него искрата, която възпламенява протестите става назначението на „32 годишния син на медийна магнатка, който олицетворява всички български проблеми: корупцията, шуробаджанащината и организираната престъпност.“ В този контекст е цитиран и бившия американски посланик в София Джеймс Пардю, според когото: „ако аз бях българин също щях да протестирам“.

 

ГазетаПоследните избори са довели страната до патова ситуация. Създадена е „екзотична коалиция от управлявалите заедно в миналото социалисти и етническата партия на турците, при решителната подкрепа на националистите от партията Атака.“  

България – продължава полския анализатор – е най-бедната страна в ЕС, в която средната заплата е 400 евро. Главно поради икономически причини през последните 20 години страната са напуснали около 3 милиона души. Ситуацията не се подобрява и след влизането в ЕС. С огромната си бюрокрация и корупция София изглежда фатално и спрямо европейските фондове. Особено в селското стопанство, от които голяма част от населението живее. Но повечето стопанства не отговарят на европейските стандарти и не могат да продават продукцията си в ЕС.

Малцина вярват, че увеличаването на социалните добавки ще позволи на правителството да изкара до края на мандата си….Въпреки това, волята за борба на българите отслабва. Броят на протестиращите се топи. Те нямат ясен лидер, няма и нова политическа сила. Извън столицата, почти нищо не се случва. В София протестират младите и малко по-добре образованите, но това не отразява настроенията в цялата страна.

Последните социологически проучвания изглежда потвърждават това. Според тях оставка на правителството искат 40 на сто, а срещу това се обявяват 38%. Затова и ако сега се проведат предсрочни избори, те ще бъдат спечелени от социалистите, които имат 22% подкрепа, а опозицията ГЕРБ ще вземе 18%.“

 

 
Банер