Александър Йорданов

...BLOGO, ERGO SUM!

  • Увеличете шрифта
  • Шрифт по подразбиране
  • Намалете шрифта
Начало >> вестник "ДЕМОКРАЦИЯ" - непубликувано
непубликувано

ПРОИЗНЕСЕНИ И НЕПРОИЗНЕСЕНИ ДУМИ

Лех качинскиВ ранната есен на 2010 година пътувах до Полша. С кола, сам. Непосредствено след словашката граница колата се повреди. Слава Богу, наблизо имаше мотел, макар и със странното име „При разбойниците”. „Пежото”, модел 206, с което кръстосвах Средна Европа беше стопило лагер на задната полуоска. Трябваше да остана в затънтената планинска провинция. След като оставих колата на майстор от близкото село, се запътих към крайпътната кръчма. Харесвам полската бира и особено планинската пастърва. Попаднах на компания от строителни работници, които поправяха канализацията по протежението на пътя. Те водеха разгорещен разговор за самолетната катастрофа с полския държавен самолет край Смоленск, при която загина голяма част от политическия, военен и духовен елит на съвременна Полша. Поводът явно бе телевизионнен дебат и изявления на политици и журналисти. Заслушах се в техния разговор.

Ставаше дума за отговорността, за вината, за грешките, за прикриване на фактите, за поведението на политиците след трагедията, за полско-руските отношения – вражди и приятелства.

продължава>
 

ЗАКОНОНОДАТЕЛЯТ В ЛИТЕРАТУРАТА

Надежда Александрова

 

Снимка 1Тази година се навършват 130 години от рождението и 50 от смъртта на литературния критик Владимир Василев, както и 70 години от замлъкването на неговото сп.”Златорог”(1920-1943).

Владимир Василев e една от най-ярките творчески личности на България, литературен критик – истински законодател в националната литература. Във времето на комунизма той е отричан и заклеймяван като идеен враг, а написаното от него тенденциозно се премълчава. Особено в първите години след 9-ти септември 1944 г. писането срещу Василев има характер на най-злостни доноси и дава „паспорт“ за кариера в литературата и науката. Единственият успокоителен факт, е че писалите срещу Василев през тези години са доказани литературни некадърници. Когато Блага Димитрова и Йордан Василев го включиха в своята биографична книга за Елисавета Багряна, още с появата си тя предизвика огромен скандал и беше заклеймена в редакционни статии на водещите партийни и литературни издания.

 

продължава>
 

СЛЪНЧЕВ СПОМЕН

Цар Борис и ЙоанаВсяко завръщане е като откриване на нов свят. Такъв е и моят спомен за горещото и белязано с особена съдбовност лято на 1993 г. Тогава намери своя вечен покой сърцето на христолюбивия български цар Борис III. В този паметен ден след мъчително изгнание в България се завърна царицата майка Йоанна.

Някаква спотаена тревога витаеше в хилядите дошли от всички краища на България и превзели от ранни зори светата Рилска обител.Те очакваха среща с друг свят. Бяха избягали от проблемите на деня, от политическото пустословие и коварство, от недоимъка и несгодите на посткомунистическото ни битие. Дошли бяха като мълчалива река носеща по вълните си образа на една друга България - силна, свободна и грижовна към тях.Такава я спомняха по-възрастните, такава я мечтаеха по-младите. Мнозина плачеха, кръстеха се и се молеха за добри дни. А тя, царица Йоанна, облечена изцяло в черно, бе приседнала тихомълком с поглед унесен в далечен спомен.

продължава>
 

СЪВЕТНИК НА ПУТИН ЗАПЛАШВА УКРАЙНА

39670

 Александър Боевой

Съветникът на руския президент Владимир Путин по икономическите въпроси Сергей Глазьев направи изявление, че след евентуалното влизане на Украйна в ЕС, тя ще „изчезне като обект на международното право“ и ще престане да бъде стратегически партньор за Русия. Аргументът за тази велика глупост, е че Украйна ще трябва да урегулира своите действия в сферата на търговията с ЕС. И задава въпрос: „Не разбираме защо Украйна доброволно отдава своя суверенитет на Брюксел, резигнирайки от сътрудничество с нас при преференциални условия.“   Според Глазьев това ще бъде „катастрофа за Украйна“. И допълва – „с всички сили искаме да избегнем това“.   

 

продължава>
 

РУСИЯ, КАКВАТО Я ВИДЯХ

ГРЪНЧАРОВ ДЕН

Днес е Грънчаров ден. Преди 30 години известния блогър и активен участник в социалната мрежа Фейсбук, Ангел Грънчаров от Пловдив, е завършил своето марксистко-ленинско образование в СССР – Ленинград. Братушката Грънчаров, млад и енерегичен, е громил до основи упадъчните „субективни идеализми“ на „буржоазната философия“, изграждал се е като истински марксист-ленинец. Днес Грънчаров громи такива като моя милост, които искаме да мислим със собствената си глава, а не да повтаряме като папагали заучени мисли на Вожда. Но в знак на уважение към достойните усилия на Грънчаров да овладее съветската наука днес реших да публикувам мои спомени от едно пътуване до Санкт Петербург. И така, чети, читателю, чети:

 

РУСИЯ, КАКВАТО Я ВИДЯХ

                (Впечатления от едграницано пътуване до Санкт Петербург)

 

   Влизането в Русия е трудно. Необходими са визи, а граничният контрол е същият, както беше у нас преди промяната – със задължителните опашки, попълване на анкетни карти, много проверки, много военизирани лица. Първото впечатление е, че сякаш попадащ в свят, в който времето е спряло.

продължава>
 


Банер