Александър Йорданов

...BLOGO, ERGO SUM!

  • Увеличете шрифта
  • Шрифт по подразбиране
  • Намалете шрифта
Начало >> вестник "ДЕМОКРАЦИЯ" публикувано >> „ПЛЮЕМ ВИ НА СЦЕНАРИЯ…“

„ПЛЮЕМ ВИ НА СЦЕНАРИЯ…“

17-19-02 А КОРИЦА„Ние сме такава държава…“ на Тони Талберг (Тони Трифонов) е неговата втора сатирична книга.     Тя включва сатирични епиграми и стихотворения – истински апострофи спрямо родната печална действителност. Авторът е роден през 1949 г. в Плевен и по образование е филолог – германист и китаист. По времето на комунизма е задържан многократно от т.нар. „народна милиция“. Причината е една – не знае да си държи думите зад зъбите. Демокрацията не го променя. Вълнуват го проблемите на историята, свободата, политиката. Разчита знаците на бедността, на мизерията и страданието, които са част и от днешната ни действителност. Това прави творбите му остро социални, хапливи. Не изненадват и адресите на сатирата му, особено натрапващите се физиономии на някои от съсипниците на България.

 

 

17-19-02 Б

Много от чепатите думи на Тони вече са хвръкнали като „народно творчество“.  Това им придава и друг живот – по-близък и разбираем за хората. Като тези, например: 

Да докажем, че сме нация,

БСП да пратим в изолация!

Книгата е илюстрирана от друг познат заядливец в днешната ни култура – Хаджи Бойко Бочев, който отлично е разкодирал посланията на автора и ги е предал в тяхната естествена първичност и хумористичност. А Тони е безпощаден: "Плюем Ви на Сценария! Да живее България!

 17-19-02 В

                                                       

                                            

 

 

 

 

 

 

 

 

                                                                       

 

 

 

 

 

 
Банер