Александър Йорданов

...BLOGO, ERGO SUM!

  • Увеличете шрифта
  • Шрифт по подразбиране
  • Намалете шрифта
Начало >> Политика >> Статии >> ИМА НАРОД ДА ПАТИ

ИМА НАРОД ДА ПАТИ

1. Г-н Йорданов, как преценявате патовата ситуация в парламента след изборите на 12 май?

На тези избори българите извършиха ритуално политическо самоубийство. Те се отрекоха от партии и политици, които очертаха европейския път на България и направиха необратим процеса на смяна на системата в страната. Без тяхната активност днес България нямаше да е член на ЕС и НАТО, нямаше да има свобода, демокрация, пазарно стопанство. Това е т.нар „традиционна десница“ или „традиционни демократи“, ако искаме да бъдем по-точни. Сега партии като СДС, ДСБ, НДСВ, ПП Обединени земеделци и др. оставанаха извън парламента. Затова си мисля, че българите сгрешиха на тези избори. Те избраха ПОДМЯНАТА, а не промяната. И сега ще си патим всички. Защото се задава управление от партии, които няколко пъти вкарваха България в икономическа катастрофа – БСП и ДПС при правителствата на Луканов, Виденов и Беров – в първите шест години на демокрацията. Като цяло много скоро ще станем свидетели на неработещ, а само дърдорещ парламент. Интересите на монополите няма да бъдат засегнати, а използвани от бъдещите управляващи. Очертава се и вълчо отношение към парите от еврофондовете. Силите на ГЕРБ в парламента няма да са достатъчни, за да се противопостави на катастрофата, която се задава.

2. Вие сте свидетел на "романтичния" период на СДС, защо, според вас, Столетницата успява периодично да се връща на власт

В началото на демокрацията СДС бе като политическо ветрило – обхващаше почти целия политически спектър извън стесненото пространство на БСП. В коалицията СДС имаше десни, центристки и дори социалдемократически, и „зелени“ партии. Затова и демокрацията стана възможна у нас. Превръщането на СДС в партия осъществено през 1997 г. практически освободи политическо пространство за появата на нови партийни проекти и те се появяват и до наши дни. Така се нароиха НДСВ, Атака, ГЕРБ, ДСБ, Движение „България на гражданите“, ГОРД, Лидер и кой ли още не. Когато политическото пространство е така раздробено при избори винаги печели добро представителство БСП независимо, че нейният електорат е свит до 25-27 %. Невъзможността останалите политически партии да намерят своето обединение води до това, че Столетницата, както я нарекохте, продължавата да бъде актуална и често връщаща се на власт. За съжаление повечето от създаващите се през последните години партии са практически патерици на БСП. Те обслужват нейните интереси, независимо дали открито признават това. Ето сега в парламентна ще видим как Атака работи отлично с БСП. И как заедно си вдигат ръката Волен Сидеров и Лютви Местан.

 

 

 

3.Смятате ли, че едно програмно правителство на БСП и ДПС с подкрепата на Атака може да се справи с кризата?

Не могат да се справят. Това е все едно да искате от един амортизиран и многократно катастрофирал стар автомобил, да спечели автомобилно състезание. Нито БСП, нито ДПС имат професионалния и интелектуален потенциал да решат планините от проблеми, които сами са създали в България през периода, в който са управлявали. Всъщност от 23 години преход в 14 от тях са управлявали тези две партии. Нашият народ явно обаче има къса памет и затова сега ще гледа още един път познат филм. Трябва ясно да се разбира, че самото понятие „програмно експертно правителство“ е антиконституционно понятие. То е като смокинов лист за партии, които искат да не носят отговорност и безотговорно да ползват властта за лично облагодетелстване. Всяко нормално партийно правителство е програмно. Няма правителство без програма. С понятието „програмно правителство“ в момента се извършва една горяма манипулация на съзнанието на хората. Умните го разбират, глупавите – гледат сеир.

4. Как гледате на искането на ГЕРБ да се касират изборите?

Намирам го за нелогично. Грешката на ГЕРБ бе, че заложииха на тезата, че сами могат да управляват и да печелят управлението. Забравиха или просто не знаят, че на дълъг път се тръгва с верни приятели. Те не потърсиха обединение и единодействие на политическите сили, които по дефиниция са противници на БСП. И затова загубиха властта. Дали ще могат да се изправят сега е въпрос, който се отнася до тяхното интелектуално ниво – доколко ще могат да бъдат единни и активни като опозиция, ще имат ли силни парламентарни говорители, експерти, които аргументирано да оспорват решенията на БСП и ДПС – истинските управляващи, които се задават. А Атака отдавна се е превърнала в политическа патерица на БСП. Тези три партии няма да допуснат да се стигне до касиране на изборите. Нямат интерес, макар те да вдигаха най-много предизборен шум по въпроса за „фалшифицираните“ и „нечестни“ избори. Сега обаче ще си траят и налягат парцалите. Защото интересът клати техните каскети, фесове и калпаци.  

5. Възможно ли е ново обединение на десните сили и смятате ли, че ГЕРБ е дясна партия?

ГЕРБ е приета като дясна партия в Европейската народна партия. Там хората четат програми, документи и преценяват.Така че по този въпрос няма какво ние да разсъждаваме. Защото докато десните у нас взаимно си „мерят дясното“ те допуснаха отново връщането на власт на левите и лявоцентристки сили като БСП, ДПС и Атака. Партиите, които се самоопределят като десни трябва да осъзнаят, че няма място под политическото слънце на България за толкова много десни проекти. Необходимо е създаването на една голяма дясноцентристка партия, в която може да има различни крила, фракции – някои по-крайни, други по-умерени. Не може в страни като Германия, Великобритания, САЩ да има по две-три партии, а у нас 43. Няма толкова политически идеи и различия, за да има толкова много партии. Амбицията всеки да води „бащина дружина“ доведе до катастрофата на традиционната десница. Ако зависеше от мен аз бих очертал модела и бих постигнал това обединение за 7 дни. Но не зависи от мен. Затова и т.нар. „традиционна десница“ има още много да пати.

                                                                                                                                                       Въпросите зададе: Сияна Севова

 

 
Банер