Александър Йорданов

...BLOGO, ERGO SUM!

  • Увеличете шрифта
  • Шрифт по подразбиране
  • Намалете шрифта
Начало >> Политика >> Статии >> ПОКЛОН ПРЕД ИСТИНАТА

ПОКЛОН ПРЕД ИСТИНАТА

http://bglog.net/ClientFiles/0daac201-9c0a-4ebd-8546-915ba02d9d3d/%D0%9D%D0%B0%D1%80%D0%BE%D0%B4%D0%BD%D0%B8%20%D0%B1%D1%83%D0%B4%D0%B8%D1%82%D0%B5%D0%BB%D0%B8.jpgВсеки народ има своите личности,

които го спасяват от мрака

на безвремието и му вдъхват вяра и живот.

Ние, българите, имаме своите будители!

Защото винаги сме имали нужда от “стряскане от сън”,

както с болка споделя един трагично загинал български поет.

Проникнати от психиката на робството,

от философията на “преклонената главица”,

вгледани в пъпа на личния просперитет,

неведнъж в своята история сме заспивали дълбок сън.

 В този сън е и характерологията и драмата на нашия народ. Той ни обяснява много истини. Разбираме защо всичко у нас е ставало и става бавно, с нерешителност, която се е преввърнала в напаст и за народа ни, и за държавата ни.

Ние не можем да бързаме. Предпочитаме спрялото време на робството пред рисковете на свободата. И трагична е била участта на будителите на народната свяст. Тези нехранимайковци на своето време са оставяли семейство и имот и са тръгвали по неведомите пътища на българската съдба, за да събудят искрицата на познанието и вярата в добрите дни за народ и отечество.

Народните будители – тези чужденци сред своите, винаги са намирали народното признание след смъртта. Те живеят истински в смъртта. Техният живот тук, на земята, е орисан от мъки, от неразбиране и вражда. Примерите са и много и от всички разпокъсани времена на националната ни история.

BUDITELI 1В епохата на Възраждането “събуждането за живот” е връщане към Вярата и Свободата. Във времето след Освобождението – това е държавностроителното начало, стремежът да се укрепи новата държава, да се обърне с лице към Европа и света, за да гледа с достойнство и самоучвствие. Но колко трагична е била съдбата на тръгналите по този път. Всяка нова мисъл, всяко решително действие, всеки „друг път”, различен от коловоза на познатото, е посрещан с неразбиране, със злост и духовна слепота.

Будителите превръщат тълпата в Народ, в граждани. След тяхната смърт идват “признателните поколения”. Но дори и в показната ритуалност на преклонението, в китките и венците, в клетвените думи и песните има нещо горчиво, остава болката, че отново сме били признателни “след”, че неразбирането, хулата и клеветата приживе са владеели съзнанието ни.

В Деня на народните будители нека с поклон се върнем към истините в своята история. Но да не спираме само до нея. Защото народните будители са и днес сред нас. Нека да ги чуем сега, защото утре ще бъде късно. Тогава ще остане само поклонът на китките и венците.Честит празник!

 

 
Банер