Александър Йорданов

...BLOGO, ERGO SUM!

  • Увеличете шрифта
  • Шрифт по подразбиране
  • Намалете шрифта
Начало >> Политика >> Статии >> АМЕРИКАНСКОТО РЕШЕНИЕ ЗА СИРИЯ ПРЕЗ ПОЛСКИ ОЧИ

АМЕРИКАНСКОТО РЕШЕНИЕ ЗА СИРИЯ ПРЕЗ ПОЛСКИ ОЧИ

СирияПредстои в средата на идващата седмица президента на САЩ Барак Обама да вземе едно трудно решение. Ето най-важното от коментара на полския журналист Томаш Сакевич публикуван в авторитетния вестник „Газета Полска“:

„Асад е психопат и убиец, който с химическо оръжие избива собствения народ. Проблемът е, че за демокрация в Сирия само може да се мечтае. Сред противниците на Асад са не само ислямистите, но така също и радикални банди преследващи между другото и избиването на част от тамошните християни. Западът има ангажимент не само да отстрани Асад, но също така да гарантира оцеляването в Сирия на различните народностни и етнични малцинства. А това е изключително трудно, но не и невъзможно.

 

atentatat-v-bostan-sblizhi-obama-i-putinЗа нас, от геополитическа гледна точка, Асад е съюзник на Путин, който подкрепя неговите действия против основния съюзник на Полша – САЩ. Съединените щати остават нашия единствен реален съюзник. С оглед на слабостта на нашата армия те са гаранция за сигурността на Полша. И именно това направление трябва да укрепваме. В замяна за политическата подкрепа на американската акция ние имаме право да настояваме за увеличаване на американския ангажимент в Полша. Ние можем да се опасяваме, че акцията е опасна, а президента на САЩ е много слаб, но ние нямаме по-добър съюзник от Съединените щати.

       Настоящите проблеми на Вашингтон произтичат от политическата агресия, която излъчва Кремъл. При това положение не трябва да има колебание относно нашия избор. Същевременно САЩ трябва да са наясно, че само ако избягат от наивната политика спрямо Русия ще имат в Полша и част от обкръжаващите ни страни, истинска подкрепа. Именно към такава „коалиция“ се стремеше покойния президент Лех Качински.“

 

 
Банер