Александър Йорданов

...BLOGO, ERGO SUM!

  • Увеличете шрифта
  • Шрифт по подразбиране
  • Намалете шрифта
Начало >> Политика >> Статии >> ДЕНЯТ „Х“ – ВЧЕРА, ДНЕС, УТРЕ?

ДЕНЯТ „Х“ – ВЧЕРА, ДНЕС, УТРЕ?

 

IMG 0024Нещо ще се случи. Кога? На 4 септември – отговарят мои приятели във „Фейсбук“. Това ли ще бъде денят „Х“? Продължавам да се питам. И си спомням – как беше вчера същия ден: денят „Х“. За хората, които протестират, тогава в началото на 1997 г., този ден бе като всички други – ден за протест срещу правителството в оставка на Жан Виденов и против опитите на БСП да състави нов кабинет начело с вътрешния министър Николай Добрев. Едва днес, 2013 година, стана ясно, че денят „Х“ има и друго лице. За него с недомлъвки разказаха едва сега, след 15 години, Жан Виденов и  Иван Костов. Повече светлина хвърли журналистът Юлий Москов, който през 1997 г. е главен редактор на в.“Стандарт“. Според него в денят „Х“ се е провела „тайна среща“ между лидера на СДС Костов и министъра на вътрешните работи Николай Добрев. Предполагам, че Москов я нарича „тайна“ не само защото близо 15 години тя остана и неизвестна.

 

9658676 l„Тайна“ е тя, защото избраното за срещата място – ресторанта на Копитото, само по себе си показва, че трябва да остане далеч от очите на хората. Няма как протестиращите в центъра на София да зърнат лидера на опозицията чак на Копитото?

Според Москов, за да се кандидатира за премиерския пост, Добрев поставил три условия, едно от които било лична среща с Иван Костов. Тогавашният син лидер се съгласил, но също имал своите изисквания - вътрешният министър да бъде сам - без охрана и други политици, а срещата да бъде в 19 часа и Николай Добрев до последно да не знае къде ще се проведе. Георги Първанов, в качеството си на председател на БСП е знаел за срещата. По-важно е следващото твърдение на Москов, което за съжаление остава и до днес без коментар. А то е, че Москов разбира, че на тази среща на Иван Костов ще бъдат връчени ТРИ ПАПКИ С ДОКУМЕНТИ. Въпросът поради каква причина тези, които са на власт ще връчват на своите „противници“ „три папки с документи“, остава и до днес без отговор. Както и дали са връчени тези папки и какво са съдържали. Единият от участниците в срещата вече не е между живите – бившия вътрешен министър Николай Добрев. Но останалите? Защо е това странно мълчание?

В ресторанта на Копитото Москов и Добрев били посрещнати от Иван Костов и собственика на в. "Стандарт" през 90-те години Красимир Стойчев, в компанията на съпругите им Елена и Слава. В началото разговаряли заедно. По-късно  Костов и Добрев станали от масата и се отправили към хотелската част на комплекса. Защо ли? Мълчание. Известна светлина към това мълчание хвърли една стенограма от заседание на НКС на СДС от 14 януари 1997 г. и която вече имах възможност да коментирам(“Аз пък си мисля за бай Илия Минев“: http://alexanderyordanov.com/political/16-thinks/77-2013-07-28-11-01-35 ).

Разбира се, известно е кой е Красимир Стойчев /"агент Танев" към Второ главно управление на ДС/. Бизнесмен, издател-основател на в. Стандарт”, продаден по-късно на руския бизнесмен Майкъл Чорни. Пръв собственик на “Мобилтел”, като взима лиценз за него в далечната 1992 г. само за 40 000 долара без търг, а през 1997 г. го продава на Майкъл Чорни. Стойчев с финансовата групировка „Трон“ е един от основателите и на Г-13 - първата организация на олигархията у нас, в която влизат Илия Павлов, Емил Кюлев, Борислав Дионисиев. Днес продължава да ръководи компанията Макс телеком. Сам той споделя, че с Иван Костов се познава още от „агентурния“ си период - 1982-1983 г. и дори заедно работят по „отговорни“ държавни поръчки. Само няколко месеца по-късно съпругите – Слава и Елена, ще основат заедно популярната фондация „Бъдеще за България“.

Костов СтойчевЕдна снимка от онези години показва отличното настроение, което излъчват старите приятели Костов и Стойчев/вляво/ в компанията на Юлий Москов /в средата/.

            Но дали „отлично“ ще бъде нашето настроение на 4 септември? Това трябва да бъде нашият Ден на гнева. Но дали това е денят „Х“? И може ли да се вземе властта без разговори на Копитото? Или те вече са се състояли? Но къде, кога, кой от днешната опозиция ги е провел? Кой ли е лидерът, който ще ги проведе? На кого БСП ще се „довери“ да предаде властта? Трябва ли да научим за това след нови 15 години? Искрено се надявам, че този път БСП ще отстъпи без разговори на Копитото. Но ако на 4 септември нищо не се случи, това ще означава само, че Копитото е в очакване.

                                                                                                                                  

 
Банер