Александър Йорданов

...BLOGO, ERGO SUM!

  • Увеличете шрифта
  • Шрифт по подразбиране
  • Намалете шрифта
Начало >> Политика >> Статии >> ПОЗИЦИЯ СЕ ЗАЕМА, КОГАТО БИЕ КАМБАНАТА!

ПОЗИЦИЯ СЕ ЗАЕМА, КОГАТО БИЕ КАМБАНАТА!

                Известна фенка на Рефораторския блок, вчера зададе въпроса, защо на 23 август съм се сетил за проблеми като доходите на българите и чалгата като народопсихология, а съм „забравил“ за агресията в Чехословакия през далечната 1968 г. Не съм забравил, затова и публикувах в своя блог текста от в.“Демокрация“ – „Комунизмът – начин на употреба“. Въпросът на „фейсбучката“ има отговор. Той е в стенограмите на Седмото Велико народно събрание. На 22 август 1990 г., видно от стенограмата, съм предложил парламентът да приеме следната Декларация:

                „Представителите на българския народ във Великото народно събрание осъждат агресията на армиите на Варшавския договор в Чехословакия през месец август 1968 г. и изразяват своето възмущение от участието на български войски в тази агресия. Нека тази наша декларация се възприеме като извинение към чешкия и словашкия народи и акт на възстановяване на историческата справедливост.“

                Обръщам внимание на „фейсбучката“ Иглика Маркова, че на следващия ден – 23 август, VII ВНС прие текст на такава Декларация. Излишно е да добавям, че тогава, в годината 1990-та, някои от тези, които сега са решили да се представят за „реформатори“, продължаваха да обслужват комунистическата партия, а някои от тях бяха част и от нейния партиен и партийносекретарски състав. ПОЗИЦИЯ СЕ ЗАЕМА, КОГАТО БИЕ КАМБАНАТА! След двададесет и три години и Иглика Маркова може!

               

стенограма

 
Банер